Bidirectioneel CCS/AC

2023!

Hello world

Bidirectioneel, V2H of toch V2L?


Je hebt bidirectioneel en bidirectioneel. Laat ons even verduidelijken: met V2H ben je in staat om je woning via de laadpaal te voorzien van stroom. Maar er bestaat ook zoiets als V2L (vehicle-to-load), wat betekent dat je een elektrisch toestel aan je wagen kan koppelen, maar nog geen woning. Vraag in eerste instantie bij je dealer of ze 'bidirectioneel' kunnen verduidelijken en op welke termijn V2H mogelijk zou zijn.


Dat gezegd zijnde, als je via de laadpoort een stofzuiger kan laten draaien, dan moet op termijn een woning ongetwijfeld ook mogelijk zijn, zeker als de omzetting van DC naar AC in de wagen gebeurt. Men is bezig met de ontwikkeling van bidirectionele AC-laadpunten en bidirectionele DC (CCS)-laadpunten. Wallbox doet dat laatste met de Quasar 2 die is aangekondigd op CES2022. Die zal eerst op de Amerikaanse markt worden aangeboden. In de loop van 2023 zullen er diverse bidirectionele laadpunten op de markt komen die jouw wagen kunnen bedienen. AC zal vanaf Q3 2023 op de markt verschijnen.


Wil je al gebruik maken van V2L? Bestel dan een koppelstuk op onze webshop

Wagens om in het oog te houden

Kia en Hyundai het verst


Wanneer we kijken naar de markt, dan zien we dat de Hyundai IONIQ 5 en de Kia EV6 het verst staan qua V2L-functie. Mits een koppelstuk in de AC- laadpoort, kan je een standaard elektrisch toestel inpluggen in het schuko stopcontact en het probleemloos laten werken op wisselstroom. Ideaal voor je kampeertrip, werven, feestjes, werken op locaties zonder stroom. BYD en MG bieden de technologie nu ook aan.

Kapers op de kust


De concurrentie zit echter niet stil, er zijn immers wel wat autofabrikanten die volop nieuwe technologie aan het ontwikkelen zijn om stroom terug te geven aan een gebouw. De VW-groep (bestaande uit Audi, VW, Skoda, Seat en Porsche) is er volop mee bezig en zou het in 2022 mogelijk uitrollen op hun MEB-platform. Er gaat echter wat geheimzinnigheid mee gemoeid, dus echt bevestigen durven we hier niet te doen. Ook Renault (dat deel uitmaakt van de Nissan-Mitsubishi-groep) zou ermee bezig zijn (met omvorming in de wagen). Volvo EX90 full electric (2022/2023) en de Polestar 3 hebben het ook aan boord. Er zijn ongetwijfeld nog wel wat merken mee bezig, dus dit lijstje zal zeker nog aangevuld worden. 

Hello world

Op de hoogte blijven van bidirectionele V2H-ontwikkelingen op AC- of DC-niveau?


Laat je gegevens achter en we zetten je op een aparte mailinglijst. Dan ben je meteen op de hoogte van waar we staan en wat we binnenkort uitrollen voor jouw wagen.